Handleiding voor vakantiegangers die een huisdier achter laten

M: Dag Kaila. Je ligt zoals gebruikelijk weer lief naast me terwijl ik zit te werken, maar kunnen we even praten. Is dat OK?
K: Dat is OK.
M: Je weet dat wij binnenkort een lang weekeinde weg gaan en dat jij dan bij mijn broer gaat logeren. Zullen we samen een handleiding maken hoe een mens aan zijn huisdier kan vertellen dat ze even weg gaan en wat er in de tussentijd met het huisdier gaat gebeuren?
K: Dat lijkt me wel gaaf om te doen.
M: Wat is belangrijk dat er moet gebeuren?
K: Begin vroegtijdig te vertellen dat jullie weg gaan, zeker niet op het laatste moment.
M: Weken van te voren?
K: Ja, minstens enkele weken van te voren. En vertel ook meteen wat je plannen zijn voor je huisdier. Die mag geen moment in onzekerheid gelaten worden over wat er met hem/haar gebeurt in die periode. Blijft hij thuis en komt er oppas, of gaat hij uit logeren en bij wie of gaat hij in pension? Alles meteen vertellen zodra je weet wat je wilt gaan doen. En denk vanuit het lieve achterblijvende huisdier, die moet het ook leuk hebben als jullie weg zijn.
Je weet dat ik alles aanvoel wat jullie denken en voelen, dus we voelen als huisdier dat er iets staat te gebeuren en dat geeft onzekerheid. Die onzekerheid moet je zo snel mogelijk wegnemen door het je dier te vertellen.

we voelen als huisdier dat er iets staat te gebeuren en dat geeft onzekerheid

M: Dat klinkt heel verstandig.
K: Ik ben nog niet klaar. Zoals jullie je verheugen op even weggaan, zo willen wij als huisdier dat ook kunnen. Dus bedenk een oplossing waar ook het huisdier er van kan genieten dat hij even niet bij jullie is. Dat hebben jullie best wel goed geregeld, ik vind je broer heel lief. Maar ik heb nog nooit bij hem gelogeerd dus dat vind ik wel spannend. Kunnen we vooraf nog even gaan kijken, want ik herinner het me niet meer zo goed. Doen we dat?
M: Als jij dat vraagt doen we dat.
K: En maak een hele goede lijst met alle normale gewoontes, tijden van uitlaten, eten geven en soort en hoeveelheid voedsel, tijden van knuffelen en spelen en slapen. Het hoeft niet allemaal hetzelfde te zijn, maar hoe meer de regelmaat wordt doorgetrokken hoe eenvoudiger het voor het huisdier is. En nog een heel belangrijk punt, vertel altijd wanneer je weer terugkomt. Wij moeten absolute zekerheid hebben dat jullie weer terugkomen, daar mag geen enkele twijfel over bestaan.

Wij moeten absolute zekerheid hebben dat jullie weer terugkomen, daar mag geen enkele twijfel over bestaan

Nu zijn wij dieren niet zo goed in het tellen van de dagen of nachten, maar het is heel goed mogelijk om een goede indruk te geven van hoelang jullie weg zijn. Probeer het behapbaar te maken. Als het kort is kan dat in dagen. Als het langer is dan kun je misschien uitleggen dat het was zoals toen en toen. Is het de allereerste keer dat je weggaat zonder je huisdier doe het dan niet lang. De huisdieren moeten ook vertrouwen krijgen in de zekerheid dat jullie weer terugkomen. Doe desnoods eerst een proef logeerpartij voor het meteen een langere reis is. En leg ook uit waarom wij als huisdier niet mee kunnen komen. Wij begrijpen heel veel en als je praat met ons maak daar beelden bij want die beelden is eigenlijk wat we verstaan, niet de woorden.
M: Je geeft er meteen nog een cursus diercommunicatie bij, wat mooi.
K: Was dit duidelijk? En denk je dat het voldoende is?
M: Ik vind dat je dit heel mooi hebt gedaan, dank je wel. Wil je nog iets toevoegen?
K: Misschien willen mensen die dit lezen hierop reageren of dit ze helpt of dat ze nog meer tips hebben, want dit is een heel belangrijk punt: laat je huisdier nooit in onzekerheid over zijn positie als de mens met vakantie gaat zonder zijn huisdier.
230329

K: Mag ik nog een aanvulling geven? We zijn nu even op bezoek geweest waar ik om vroeg en dat was heel fijn. Maar ik besefte, toen ik bij je broer was, dat ik wel wat dingen mee wil hebben. Zoals mijn handdoek (bij het ontbreken van een mand) met mijn eigen lucht, mijn speelgoed dieren en andere speeltjes en meer dingen die gewoon bij mijn verzorging horen, zoals mijn eigen eten. Zorg je ervoor dat ik dat ook mee krijg? Dan denk ik dat jullie met een gerust hart weg kunnen gaan, hoewel ik het ook wel een beetje spannend vind. Daarmee is de handleiding weer een beetje verder aangevuld.
M: Dank je voor de aanvulling, ik zal er voor zorgen. Komt allemaal goed. Fijn dat je het aandurft om uit logeren te gaan.
230330

2 antwoorden
  1. Christi
    Christi zegt:

    Fijn om te horen van Kaila, het klinkt ook zo natuurlijk. Wat ik dan wil aanvullen voor huisdieren die het echt moeilijk vinden als de baasjes weg zijn kun je de bloesem remedie Bleeding Heart (flower essence stock) geven. Een paar druppeltjes in de waterbak.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *