Breed pallet aan reacties zowel bij mens als dier

Afgelopen week had ik contact met dieren die verschillend reageerden op lichamelijk ongemak. En dan moet ik altijd glimlachen want in de dieren herken ik de mensen. Ook mensen reageren verschillend op situaties. Het brede pallet aan reacties is bij beiden aanwezig.

De meeste dieren die gesteriliseerd worden pakken het makkelijk op en het leven gaat vrolijk verder. Maar niet voor een heel gevoelige hond die me liet weten dat ze het toch licht traumatisch had gevonden. Ik kon de hond (en de mens) uitleggen dat we op deze aarde, in deze fysieke vorm, allemaal dingen tegenkomen die minder leuk zijn. Het zijn opgedane ervaringen die we kunnen aftekenen in ons levensboek.

Een andere hond heeft het ongemak dat er soms in z’n koppie iets niet helemaal lekker gaat en als een soort flauwte zakt hij door zijn poten. Het dier staat snel weer op en gaat vrolijk verder, niet gehinderd door deze onverwachte actie van zijn lijf.

Het is altijd zo dat de reactie past bij de aard van het dier.

Ik herinner me ook nog een teckel die het helemaal bont maakte. Ze was van de trap gevallen en liet zich alle aandacht en zorg zeer welgevallen de dagen ernaar. De dierenarts kon niks vinden en de vrouw besloot mijn hulp in te roepen. Ik moest vreselijk lachen want het dier voerde een complete show op: ze mankeerde niks maar vond al die aandacht heerlijk. Het vermoeden van de vrouw dat er niks aan de hand was werd door mij bevestigd. De hond was niet blij dat ik er bij geroepen was want hierbij viel het doek van haar eigen theater.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *