Lotje: kijken als een koe

M: Hallo Lotje, we hadden al even contact en ik heb je nu opgezocht om even persoonlijk kennis te maken. Leuk. Ik stelde de open vraag welke koe wil mij laten zien hoe het ziet als koe met een oog aan iedere kant van je kop. Hoe ziet zo’n beeld eruit, want ik kan me dat niet voorstellen. Wil jij me door jouw ogen laten kijken?
L: Ja, ik hoorde je vraag in het veld en het leek me leuk me te melden en zodoende kwamen we met elkaar in contact. Toen je er aan kwam liet ik je weten dat ik diegene ben met de witte kop, zodat je me gemakkelijk kon herkennen. En nu ‘praten’ we met elkaar. Ben je er aan toe?
M: Ja, graag. Laat maar zien.
Verrassing, het beeld is niet zo heel veel anders dan wat ik gewend ben. Ik kan gewoon vooruit kijken met beide ogen en zie een gehele wereld. De wereld is breedbeeld, ik zie misschien wel 270 graden bij elkaar en dat allemaal naadloos als een geheel. Als ik nu goed de kop bestudeer, er even naast staand om het van buitenaf te kunnen zien, zie ik dat je jouw ogen ook niet volledig aan de zijkanten hebt, maar dat je ze deels naar voren en naar opzij hebt staan, je ogen zitten in het smalle deel van je kop.

De wereld is breedbeeld, ik zie misschien wel 270 graden bij elkaar en dat allemaal naadloos als een geheel

M: Dank je wel dat ik dit mocht zien door jouw ogen. Wil je verder nog iets vertellen over je leven? Momenteel hoor ik regelmatig de reclame op de televisie van wakker dier en die luidt: ‘We eten en drinken nogal wat zuivel in Nederland. De gemiddelde melkkoe moet daarvoor 35.000 liter melk geven in haar leven. 35.000 liter. En ze wordt maar 6 jaar. Dan is ze leeggezogen. Uitgeput. En wordt ze afgedankt. Zuivel is niet zo zuiver als je denkt.’ Wat vind je daar van?
L: Dat is natuurlijk een heftig spotje, maar in wezen is het juist. De wijze waarop jullie, vooral in ontwikkelde landen, met ons als melkvee bestempelde dieren omgaan, is natuurlijk niet juist. Jullie zien ons nauwelijks als de producent van jullie eten, we zijn een melkfabriek. Als jullie even zouden stil staan bij hoe jullie met ons omgaan, zou dat uiteindelijk tot een belangrijke verandering kunnen leiden in hoe jullie met dieren omgaan. Daarom zou dit spotje misschien bij sommige mensen kunnen leiden tot een bewustwording dat het verkeerd is wat er gebeurt.
M: Wat zou jij willen dat er verandert?

Een koe krijgt een kindje, het kindje wordt meteen weggehaald en dat is het grootste trauma dat je een moeder kunt aandoen

L: Nou dat is nogal een vraag. Je weet hoe het begint. Een koe krijgt een kindje, het kindje wordt meteen weggehaald en dat is het grootste trauma dat je een moeder kunt aandoen. Probeer je in te leven hoe dat zou zijn als jullie kindje direct na de geboorte zou worden afgepakt en je weet niet wat er mee gebeurt. En dan gaat het verder, zoals het spotje beschrijft. Ik wil er niet al te ver op doorgaan, maar je snapt dat het geen ideale omstandigheden zijn waarin we geboren worden als koeien. En het zou veel dierenleed, maar ook menselijk karma en dus veelal ook leed, kunnen voorkomen als jullie hier een goede en vooral dierwaardige manier voor vinden, die recht doet aan de natuurlijke behoefte van dieren en jullie behoefte aan zuivel en vlees.
M: Dank je wel hiervoor en ik zal dit spoedig publiceren als blog, zodat mensen jouw stem kunnen horen hoe jij er over denkt. Wil je nog iets speciaals zeggen?
L: Ik zou het leuk vinden als je nog eens een keer langskomt. Vandaag was ik net op weg naar de stal, waardoor we elkaar maar even gezien hebben.
M: Zal ik om denken en een keer doen. Dank je wel.
220717

3 antwoorden
 1. Hennie
  Hennie zegt:

  Tja lieve mensen,

  Ben ik bezig met de voorouderlijn, mijn overgrootmoeder, komt Lotje binnen wandelen.
  En ze kwám me binnen…….

  Dank hiervoor, en heel indrukwekkend, ik ben er stil van.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *